Kedves visszatérő Pácienseink, új érdeklődők! Bizonytalan ideig a szolgáltatásunk szünetel, a klinika költözés alatt.
Amennyiben nem akut problémával fordul hozzánk szívesen felvesszük adatait telefonon keresztül (+36205533355) és nyitás előtt keressük Önt időpont egyeztetés céljából. Köszönjük a megértését!

Radiológia

KLINIKÁNKON ELÉRHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK:

  • Carotis ultrahang (Carotis Doppler)
  • Nyaki lágyrész ultrahang
  • Pajzsmirigy ultrahang
  • Hasi-és kismedencei ultrahang
  • Végtagok vénáinak ultrahangja

Klinikánkon hasi-kismedencei, nyaki lágyrész, pajzsmirigy, nyaki ütőerek, végtagok vénáinak ultrahang képalkotását végezzük. A vizsgálatok időtartama kb. 15-20 perc. A páciens a vizsgálat eredményéről minden esetben azonnali szóbeli tájékoztatásban részesül, mely mellé írásos leletet, szükség esetén képanyagot mellékelünk. Ezen kívül szükség esetén javaslatot teszünk a további képalkotó, vagy egyéb szakorvosi vizsgálatokra, illetve lehetőséget biztosítunk kontroll ultrahang elvégzésére.

Ultrahang vizsgálat előnyei

Az ultrahang vizsgálat egyike a leggyakoribb képalkotó eljárásoknak. A röntgen és a CT vizsgálattal ellentétben nem ionizáló sugárzás felhasználásával alkot képet a test belső felépítéséről és a szervekről, így nem éri a szervezetet sugárterhelés vizsgálat közben. Különböző méretű és frekvenciájú vizsgáló fejek léteznek, az orvos a vizsgált testrészhez és szervhez megfelelőt vagy megfelelőket használja. Az ultrahang vizsgálatnak nincsen mellékhatása, kíméletes és fájdalommentes. Apró kellemetlenséget egyedül az ultrahang vizsgálófejre helyezett gél hideg érzete kelthet. A gél a levegőmentes kapcsolatot szolgálja a vizsgálófej és a bőrfelszín között, a hanghullámok optimális terjedése (képalkotás) érdekében. Ezeket a hangfrekvenciákat, melyeket a készülék használ az emberi fül nem hallja. Panaszok kialakulása előtt szűrővizsgálat céljával is ajánljuk.

Hogyan készüljünk az ultrahang vizsgálatra?

A klinikánkon végzett ultrahang vizsgálatok többségéhez nincs szükség különösebb előkészülethez, kivétel ez alól a hasi-és kismedencei ultrahang-vizsgálat. Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb tényező befolyásolja a képalkotást és az orvos tisztábban lássa a vizsgált szerveket a hasi-és kismedencei ultrahang esetén, a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni. Inni bármennyit lehet, de ebben a 6 órában kizárólag csapvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt. A kismedencei vagy célzottan húgyúti ultrahangoknál kiemelten fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen a pontos képalkotás érdekében.

Klinikánkon elérhető szolgáltatások:

HASI ULTRAHANG

Milyen szerveket vizsgálhatunk hasi ultrahang során?

Hasi ultrahang során vizsgáljuk a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, hasi aortát és vénát, hashártya mögötti területet, vékonybelet és vastagbelet. A kismedencében telt hólyag mellett a húgyhólyagot, méhet, petefészkeket, prosztatát.

A vizsgálattal számos hasi rendellenességet lehet diagnosztizálni, ilyen például az epekövesség, hasi szervek akut vagy krónikus gyulladásos rendellenességei, megnagyobbodásai, fejlődési rendellenességei, daganatos elváltozásai, vérzései, hasi folyadékgyülem kimutatása, vese és húgyutak elváltozásai, stb. Az eljárás alatt a páciens kezdetben háton fekszik, majd az orvos utasítására oldalára fordul.

A vizsgálat időtartama kb. 15-20 perc.

Megelőzés

Megelőzés szempontjából felhívnánk a figyelmet, hogy felnőtt korban, legalább évente egyszer javasolt ellenőriztetni a hasi és kismedencei szerveket a rejtett betegségek mielőbbi feltárása érdekében. Bizonyos daganatos elváltozások már csak akkor mutatnak tüneteket, ha túl nagy a baj.

NYAKI EREK ULTRAHANG VIZSGÁLATA (CAROTIS ULTRAHANG)

Nyaki erek ultrahangos vizsgálatánál a nyaki ütőereket (carotis rendszert) nézzük át. A nyaki erek állapotának felmérése a vér szabad áramlása vagy az esetleges elzáródások felderítésére szolgál. Szűrő jellegű vizsgálatként is fontos szerepe van, mivel az érfalon keletkezhetnek lágy, vagy meszes felrakódások (plakkok), melyek akár szűkületet, súlyosabb esetben érelzáródást is okozhatnak. Indokolt lehet a vizsgálat szédüléses panaszoknál, magas vérnyomásnál, felső végtagi zsibbadásnál, gyakori fejfájásnál vagy hirtelen fellépő időszakos látásvesztésnél. Az érelmeszesedésből származó szűkület (mértékétől függően) sokáig panaszmentes, ezért fontos a korai felismerés, illetve a már kialakult szűkület nyomon követése. Ha a szűkület mértéke eléri a 75%-ot, műtéti beavatkozás szükséges.

A klinikánkon végzett Color Doppler vizsgálat eltérő színekkel jeleníti meg az erek áramlását, ezzel segítve a diagnózis felállítását. A vizsgálat nem igényel speciális előkészületet, fájdalommentes és időtartalma kb. 15-20 perc.

VÉGTAGOK VÉNÁINAK ULTRAHANG VIZSGÁLATA

Indokolt a vizsgálat hirtelen keletkezett, vagy hosszabb ideje fennálló lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom esetén. Továbbá gyorsan kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor is az elsődleges vizsgáló módszer az ultrahang, melynek tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom.

További vizsgálatokat végezhetünk vénabillentyűk működésének megítélése céljából, felületes vénák gyulladása, illetve visszeresség esetén.

PAJZSMIRIGY, NYAKI LÁGYRÉSZEK ULTRAHANG VIZSGÁLATA

Nyaki lágyrész és pajzsmirigy, illetve mellékpajzsmirigy ultrahangos eljárás során a nyak izmainak és lágyrészeinek vizsgálata zajlik, folyadékgyülemek (ciszták) vagy gyulladások jelei után kutatva. A vizsgálat során a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy szerkezete, mérete, elhelyezkedése, az abban esetlegesen található göbök, gyulladások és egyéb térfoglalások válnak láthatóvá. Gyakori megbetegedés főleg nőknél a göbös struma, melynek elsődleges vizsgáló módszere az ultrahang. A vizsgálat során a nyak esetleges jó- vagy rosszindulatú daganatai is felismerhetőek. Pajzsmirigy eltérés esetén, a terápia megtervezéséhez endokrinológus szakorvos felkeresése szükséges.

Az eljárás a páciens részéről különösebb előkészületet nem igényel, a vizsgálat háton fekve történik. A vizsgálat időtartama kb. 15-20 perc.