Kedves visszatérő Pácienseink, új érdeklődők! Bizonytalan ideig a szolgáltatásunk szünetel, a klinika költözés alatt.
Amennyiben nem akut problémával fordul hozzánk szívesen felvesszük adatait telefonon keresztül (+36205533355) és nyitás előtt keressük Önt időpont egyeztetés céljából. Köszönjük a megértését!

Diabetológia

A diabetológia az orvostudomány cukorbetegséggel foglalkozó ága.

Diabetes mellitus – cukorbetegség

A cukorbetegségnek két fő típusa van. Az 1-es típusú (korábban fiatalkori) diabetes mellitus egy autoimmun betegség, lényege, hogy a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek inzulin termelése megszűnik. Az 1-es típusú diabetes kezelése minden esetben inzulinnal történik. Ez a típus a tudomány mai állása szerint nem megelőzhető.

A 2-es típusú (korábban időskori) cukorbetegség szoros összefüggésben áll az elhízással és a nem megfelelő életmóddal (egészségtelen táplálkozás, kevés testmozgás). A diabetesnek ez a típusa megfelelő életmóddal illetve testsúlycsökkentéssel általában megelőzhető. A cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyobb olyan emberek esetében, akiknél a családban is előfordult diabetes (genetikai meghatározottság, hajlam).

Mikor van szükség diabetológiai vizsgálatra?

40 éves kor felett érdemes 1-2 évente rutin laboratóriumi vizsgálatot végeztetni. Amennyiben a vérvételi eredmények magasabb éhgyomri vércukor szintet mutatnak, úgy további vizsgálatokra (terheléses vércukor vizsgálat, Hemoglobin A1c meghatározás) van szükség. Amennyiben a vizsgálatok során diabetes, vagy prediabetes (diabetes megelőző állapot) igazolódik, háziorvosa diabetológiai rendelésre irányíthatja Önt.

A cukorbetegség kezelése

Mint fentebb említettük, az 1-es típusú diabetes kezelése mindig inzulinnal történik, emellett szigorú diéta betartása is nélkülözhetetlen. A 2-es típusú diabetes esetében kiemelt szerepe van az úgynevezett életmód kezelésnek, ebbe beletartozik a megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás. Számos vércukorszint csökkentő gyógyszer áll rendelkezésre, ezek többsége szájon át szedhető, de léteznek bőr alatti injekcióban adható készítmények is. Természetesen súlyos, előrehaladott betegség esetén ennél a típusnál is inzulin kezelésre lehet szükség. Az Önnek legmegfelelőbb kezelést kezelőorvosa Önnel egyeztetve, az Ön igényeit figyelembe véve fogja kiválasztani.

Klinikánkon elérhető szolgáltatások:

Klinikánkon vállaljuk cukorbetegek rendszeres gondozását, cukorbetegség illetve prediabetes diagnózisának felállítását.

Szükség esetén laboratóriumi vizsgálat (vérvétel) elvégzésére is van lehetőség partnerünk, a Spektrum-Lab segítségével.

Igény esetén életmód tanácsadásra is van lehetőség.

Segítünk az Ön számára optimális kezelés kiválasztásában, szükség esetén a gyógyszerekre szakorvosi javaslatot adunk, mely alapján gyógyszereit háziorvosa is felírhatja.