Kedves visszatérő Pácienseink, új érdeklődők! Bizonytalan ideig a szolgáltatásunk szünetel, a klinika költözés alatt.
Amennyiben nem akut problémával fordul hozzánk szívesen felvesszük adatait telefonon keresztül (+36205533355) és nyitás előtt keressük Önt időpont egyeztetés céljából. Köszönjük a megértését!

Vegye fel a harcot a szív-és érrendszeri betegségek ellen!

Küzdjük le együtt a magas koleszterinszintet! 

Mi a koleszterin?  

A koleszterin szervezetünk minden sejtjében megtalálható, nélkülözhetetlen vegyület. Többek között egyes hormonok, az epesavak, valamint a D-vitamin előanyaga. Több típusa van, ezek közül a legfontosabb a HDL-koleszterin, amelyet gyakran „jó koleszterinnek” és az LDK-koleszterin, amelyet gyakran „rossz koleszterinnek” neveznek, ami akkor káros, ha túl sok van belőle a véráramban. A trigliceridekkel, a testben leggyakrabban keringő zsírokkal együtt, a felesleges LDL-C felhalmozódhat az artériák falai között, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.  

Mit jelent, ha magas az LDL-koleszterinszintem és milyen kockázatai vannak? 

Az LDL-koleszterin felhalmozódhat az artériák falában és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A magas LDL-koleszterin és trigliceridszint az artériák falában lerakódásokat képez, ún. plakk-képződéshez vezet, amelyek az erek elzáródását is okozhatják.  

Szívrohamot okozhat, ha egy vérrög a szív vérellátását biztosító erekben megszakítja a szívizom oxigénellátását. Ugyanez az agyban szélütést (stroke-ot), a test egyéb részein, például a végtagokban pedig perifériás artériás betegséget okozhat. Ez utóbbi is súlyos károsodáshoz, akár végtagamputációhoz is vezethet. 

Tudta? 

A magas LDL-koleszterinszint jelentős kockázati tényező a szív-és érrendszeri eredetű halálozásban. Minél hosszabb ideig marad magas a koleszterinszint, annál nagyobb az esélye a szívroham vagy szélütés kialakulásának. 

 

Az LDL-koleszterinérték egészséges szintre csökkentése és ezen szint megtartása az egyik legfontosabb lépés, a súlyos szív-és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése felé.  

 

A magas LDL-koleszterinszint jelei és tünetei 

A magas LDL-koleszterinszint általában tünetmentes, a legtöbb embernél semmilyen tünetet nem okoz szintjének emelkedése. Testalkattól, nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat, nem beszélhetünk „tipikus” magas LDL-koleszterinszintű emberről. 

Rendszeres vérvizsgálat hiányában a magas LDL-koleszterinszintre sokszor csak akkor derül fény, ha mellkasi fájdalom jelentkezik, vagy súlyos szív-és érrendszeri esemény következik be. Ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen a koleszterinszintjével, különösen, ha a családjában korábban már előfordult ilyen esemény.  

 

Mi okoz magas LDL-koleszterinszintet? 

A szervezetben lévő koleszterin két eltérő forrásból származik: egyik részét a táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik része pedig a májban képződik. A koleszterinszint emelkedéséhez több tényező is vezethet; előfordulhat például, hogy a máj bizonyos okok miatt túlzott mennyiségű LDL-koleszterint termel, de az olyan életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, az egészségtelen ételek, a fizikai aktivitás hiánya és a túlsúly is hozzájárulhatnak a szint emelkedéséhez.  

 

Magas LDL-koleszterin, cukorbetegség és magas vérnyomás 

Habár a magas LDL-koleszterinszint a szívroham és szélütés fő kockázati tényezője, nem ez az egyetlen, amely súlyos szív-és érrendszeri betegséghez vezethet. A magas vérnyomás és a cukorbetegség szintén nagyban hozzájárulnak a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához, és magas LDL-koleszterinszint mellet még nagyobb kockázatot jelentenek.  

 

LDL-koleszterin és cukorbetegség 

A cukorbetegség általában csökkenti a HDL-koleszterinszintet, viszont növeli a triglicerid-és LDL-koleszterinszintet, és ezzel növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. A két állapot kombinációja a szívérrendszeri betegségek korai kialakulásához vezethet, akár már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt.  

 

Hogyan csökkenthetem LDL-koleszterinszintemet? 

Számos dolgot tehet annak érdekében, hogy a magas LDL-koleszterinszintjét az egészséges szintre csökkentse. A dohányzás, az egészségtelen ételek, a fizikai aktivitás hiánya és a túlsúly mind hozzájárulhatnak a magas LDL-koleszterinszinthez. Bár az életmódváltás egyáltalán nem könnyű, a rossz szokások elhagyása csökkentheti a szívroham és a szélütés kockázatát. 

TÁPLÁLKOZZON EGÉSZSÉGESEN! – MARADJON AKTÍV! – KÖVESSE ORVOSA TANÁCSAIT! 

 

Jelentkezzen be hozzánk egy átfogó vérvételi vizsgálatra, hogy felmérjük egészségi állapotát és az esetleges eltéréseket időben kezelhessük.