Kedves visszatérő Pácienseink, új érdeklődők! Bizonytalan ideig a szolgáltatásunk szünetel, a klinika költözés alatt.
Amennyiben nem akut problémával fordul hozzánk szívesen felvesszük adatait telefonon keresztül (+36205533355) és nyitás előtt keressük Önt időpont egyeztetés céljából. Köszönjük a megértését!

Rendszeres fáradékonyság

Mikortól érdemes foglalkozni a rendszeres fáradékonysággal?

Ahogy átlépünk a télből a tavaszba, sokunknál jelentkezhet a fáradtság és az energiahiány érzése. Bár ezeket az érzéseket könnyen természetesnek tekinthetjük, fontos tudni, hogy ha a tavasz elmúltával sem tapasztalunk javulást, és állandó, nem múló fáradtságot érzünk magunkon, érdemes komolyan foglalkozni a tünetekkel, és kideríteni, hogy mi állhat ennek a hátterében! Tapasztalt kardiológusaink várják Önt is egy kivizsgálásra, ha úgy érzi, szüksége van rá.

A rendszeres fáradtságot számos tényező okozhatja, többek között az alváshiány, a rossz táplálkozás, a stressz és a különböző alapbetegségek. A tavaszi fáradtság viszont annak a következménye, hogy szervezetünk alkalmazkodik az évszakváltáshoz. Ahogy hosszabbodnak a nappalok és melegszik az időjárás, a napi ritmusunk és a hormonszintünk is megváltozik, ami miatt fáradtnak és lomhának érezhetjük magunkat.

Ha a fáradtság tüneteit tapasztalja, fontos, hogy keresse fel orvosát egy kivizsgálás céljából. Orvosa néhány további vizsgálatot javasolhat, többek között vérvizsgálatot, alvásvizsgálatot vagy fizikális vizsgálatot, hogy kizárja a fáradtságot esetleg okozó alapbetegségeket.

Ezenkívül számos dolgot tehet egészségének javítása és a fáradtság elleni küzdelem érdekében. Íme néhány javaslat:

  1. Pihenjen sokat. Győződjön meg róla, hogy minden éjjel eleget alszik-e ahhoz, hogy kipihentnek és energikusnak érezze magát.
  2. Táplálkozzon egészségesen és kiegyensúlyozottan. Győződjön meg róla, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét és teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyaszt-e, amelyek a szervezetét táplálják, biztosítva a jólakottság érzését és az egész napi energikusságot.
  3. Tornázzon, mozogjon rendszeresen. Még ha fáradtnak is érzi magát, a rendszeres testmozgás valóban segíthet az energiaszintjének növelésében és az általános egészségi állapotának megőrzésében, javításában.
  4. Kezelje jól a stresszt. A stressz nagyban hozzájárulhat a fáradtsághoz, ezért keressen egészséges módszereket a stressz oldására, például meditációt, relaxációt, vagy jógát.
  5. Töltsön minél több időt a szabadban. A természetes fénynek való kitettség segíti az ébrenlét-alvás ciklus szabályozását, elősegíti a napi bioritmus megőrzését, és pozitívan befolyásolja a hangulatot, növeli az energiaszintet.

Szolgáltatásaink lehetőséget adnak az esetleges tünetek hátterének feltérképezésére: vitaminszint meghatározással, EKG-val, szakorvosi konzultációval kiderítheti mi áll a fáradékonysága hátterében.

Jelentkezzen még ma egy általános laborvizsgálatra, kardiológiai kivizsgálásra, hogy meggyőződhessen afelől, hogy csupán több pihenésre van szüksége és nem áll semmilyen klinikai probléma a fáradékonyságának hátterében.