Kedves visszatérő Pácienseink, új érdeklődők! Bizonytalan ideig a szolgáltatásunk szünetel, a klinika költözés alatt.
Amennyiben nem akut problémával fordul hozzánk szívesen felvesszük adatait telefonon keresztül (+36205533355) és nyitás előtt keressük Önt időpont egyeztetés céljából. Köszönjük a megértését!

Vérnyomás kisokos

Mi az a magas vérnyomás? 

Optimális esetben a nyugalomban mért vérnyomás 120/80 Hgmm vagy ennél kisebb érték. A magasvérnyomás-betegségben szenvedők vérnyomása tartósan eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. Az új szakmai irányelvek a 65 évnél fiatalabb kezelt hipertóniások esetében a 120-129/70-79 Hgmm-es céltartományt jelölték ki, mint elérendő vérnyomást. Idősebbek (>65 év) esetében is a 130-139/70-79 Hgmm-es tartomány az elérendő cél! 

Mennyire gyakori a magas vérnyomás? 

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) egyike a legelterjedtebb népbetegségeknek. A hipertónia előfordulási gyakorisága a felnőttek körében 35-45%-ra tehető és jelentősen nő az életkorral, így a 60 évesnél idősebbeknek >60%. A magas vérnyomás a kardiovaszkuláris megbetegedések egyik legnagyobb rizikófaktora: a szívkoszorúér megbetegedések és a stroke hátterében a hipertónia jelentős szerepe igazolható.  

Miért veszélyes és káros a kezeletlen magas vérnyomás 

A hosszan tartó magas vérnyomás a vérerek falában változásokat okozhat és terheli a szívet. Az erek falának károsodása növeli az érelmeszesedés, illetve vérrögképződés kialakulását, amely érelzáródást eredményezve szívinfarktust vagy stroke-ot okozhat. A szövődmények kockázata akkor csökkenthető legjobban, ha nemcsak a magas vérnyomást, hanem valamennyi esetleges rizikófaktort (pl. magas koleszterin) és társbetegséget (pl. cukorbetegség) is megfelelően kezelnek. 

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás? 

Vérnyomását csökkentheti egyrész az egészséges életmód gyakorlásával, valamint, ha orvosa gyógyszert ír fel Önnek, annak előírás szerinti szedésével is. A legújabb szakmai ajánlások elsősorban több különféle hatóanyag kombinálását hangsúlyozzák, mivel az esetek többségében egy vagy akár két gyógyszerrel sem sikerül elérni a kívánatos célértéket. A kényelmesebb és követhetőbb terápia érdekében pedig olyan gyógyszerkészítmények is kifejlesztésre kerülnek, melyekben már eleve két-vagy háromfajta, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag található. Ezen készítményeket hívjuk fix kombinációknak. A fix kombináció használatával egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a terápia, hiszen több gyógyszert egy tablettában lehet szedni. 

Az otthoni vérnyomásmérés jelentősége 

A magasvérnyomás-betegség kezelésének eredményességét a rendelői, valamint az otthoni vérnyomásmérésekkel lehet ellenőrizni. Az otthoni mérésekhez klinikailag hitelesített, megbízható gyártótól származó készüléket javasolt használni a karkörfogatnak megfelelő méretű mandzsettával. 

A helyes vérnyomásméréshez néhány fontos szabályt be kell tartanunk: 

  • A mérést megelőző 30 percben nem szabad dohányozni, illetve koffein vagy alkoholtartalmú italt fogyasztani.  

  • A mérés előtt legalább 5 perccel, illetve a mérés alatt nyugodt körülményt kell biztosítani (ne mozogjon, ne beszélgessen) 

  • A mérés során a hátat meg kell támasztani, a lábakat ne keresztezze. 

  • Az alkar legyen alátámasztva úgy, hogy a felkar a szív magasságába kerüljön. A mandzsettát a felkar közepére kell helyezni, alsó széle a könyökhajlat felett legyen pár centiméterrel. 

  • Ne felejtse el, hogy minimum két mérést kell végezni (a mérések között min. 1 perces szünettel), és a leolvasások átlagát kell figyelembe venni.  

 

A kedvezőbb vérnyomásértékekért 

A gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos, hogy olyan életmódot folytasson, mely a vérnyomás normalizálása mellett a szénhidrát-és zsíranyagcserére is kedvező hatással van. Íme, egy-két hasznos tanács, melyek segítik az Ön terápiájának sikerét: 

  • A dohányzás elhagyása 

  • Testsúlycsökkentés: átlagosan 1 kg testsúlycsökkenés körülbelül 1-2 Hgmm vérnyomáscsökkenést képes előidézni 

  • Egészséges és sószegény táplálkozás: a sóbevitel csökkentése nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem a szívbetegségek rizikóját, ezért a sóbevitelt szorítsuk minimálisra, és lehetőleg más fűszerekkel ízesítsük ételeinket 

  • Az alkoholfogyasztás csökkentése 

  • Rendszeres testmozgás: hetente legalább 3-4-szer végezzünk testedzést, mely nemcsak a vérnyomásra, hanem a szénhidrát-, illetve zsíranyagcserére is rendkívül kedvező hatással van. Idősebb korosztályban a rendszeres séta, illetve túrázás-kerékpározás jelenthet segítséget a Hgmm-ek csökkentéséhez.  

 

Amennyiben kérdése merült fel, kérjük keressen minket alábbi elérhetőségeinken: idopont@kardiokontroll.hu, +36 20 553-3355.